Buda krijgt Europese subsidie

Redactie KW

Kunstencentrum Buda uit Kortrijk krijgt extra financiële ondersteuning van de Europese Unie. Het Advanced Performing Arts Project, een Europees netwerk van kunstencentra, waarvan Buda samen met Szene Salzburg aan de basis lag, krijgt in totaal 2,5 miljoen Euro subsidie. Voor Buda is de extra steun een meevaller nadat het de Vlaamse subsidies voor volgend jaar ziet afnemen.

Het Europees netwerk voor de podiumkunsten APAP (Advanced Performing Arts Project) is één van de 10 erkende projecten, en krijgt bovendien de hoogste subsidie van de Europese Commissie, namelijk 2,5 miljoen Euro op een totaal budget van 5 miljoen Euro. Het netwerk werd 10 jaar geleden opgericht door Szene Salzburg en door Dans in Kortrijk (later BUDA Kortrijk) en kreeg tot nu een jaarlijkse subsidiëring vanuit Europa. Nu is er voor het eerst een vijfjarige subsidiëring toegewezen. Het netwerk bestaat uit partners uit Salzburg (Oostenrijk), Amiens (Frankrijk), Bergen (Noorwegen), Bytom (Polen), Berlijn (Duitsland), Zagreb (Kroatië) en Dro (Italië). Voor de duur van één jaar wordt het netwerk telkens versterkt met één partner uit een kandidaat EU-land (Servië, Macedonië, Turkije en IJsland). Projectleider is Szene Salzburg, de Belgische partner is kunstencentrum BUDA Kortrijk en de artistieke leiding van het project is toegewezen aan Koen Kwanten.

De partners willen vanaf nu tot in 2016 gezamenlijk kunstenaars ondersteunen op vlak van creatie onderzoek en presentatie. Het APAP wil ook Mentorships aanbieden aan kunstenaars en studiofaciliteiten in Berlijn ter beschikking stellen. Verder wil het zeven laboratoria uitwerken voor kunstenaars en cultuurwerkers rond creativiteit en ondernemerschap Expertise-uitwisseling stimuleren tussen de personeelsploegen van de partners.

(ld)

Meer in de nieuwsflash vanaf 13 uur en in het nieuws van WTV vanaf 18 uur en klokvast om 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier