Bryce Deruyver : Inbrakengolf is werk van zonen van de Kappa-Bende

Redactie KW

De zonen van de Kappa-bende, zo noemt criminaliteitsspecialist Bryce Deruyver de daders van de jongste inbrakengolf. De gelijkenissen met de Noord-Franse bende die een kleine 20 jaar geleden tal van inbraken pleegde in het zuiden van onze provincie zijn opvallend. Volgens Deruyver is een doorgedreven samenwerking tussen de Belgische en Franse ordediensten de enige juiste aanpak van het probleem.

Dit zijn beelden van een ramkraak op een kledingzaak in Waregem in de jaren 90. Toen was de zogenoemde Kappa-bende uit Noord-Frankrijk verantwoordelijk voor een hele reeks inbraken op vooral kledingzaken in de grensstreek. “De gelijkenissen met de al zeker 30 feiten van dit jaar zijn opvallend”, zegt Byce Deruyver. ” Ze gaan op dezelfde manier te werk, stelen luxegoederen die ze snel kunnen helen en verplaatsen zich met gestolen luxewagens.

Drugs

Daarnaast is volgens Deruyver de link met het drugsmilieu ook snel gemaakt. Die zou de hardhandige aanpak van de bende verklaren. “Ze slaan toe met veel tromgeroffel, dat wijst erop dat ze wellicht onder invloed zijn”, zegt de criminoloog. Dat de politiediensten de patrouilles hebben opgevoerd, noemt Deruyver een goede zaak. Al moet er ook beter samengewerkt worden met de ordediensten in Noord-Frankrijk. Die samenwerking kan volgens Deruyver, zeker vanuit Franse kant, nog veel beter.

(T.N./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws vanaf 18u00

Bryce Deruyver : Inbrakengolf is werk van zonen van de Kappa-Bende

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier