“Brussels onderzoek naar misbruik doorkruist het onze” (procureur Berkvens)

Redactie KW

Het onderzoek in Brussel naar seksueel misbruik in de Kerk doorkruist het Brugse onderzoek rond bisschop Vangheluwe. Dat zegt de Brugse procureur Berkvens. Mogelijks heeft het Brusselse parket nuttige informatie over Vangheluwe, die het onderzoek in Brugge vooruit kan helpen. Dat maakt dat het dossier rond Vangheluwe later zal worden afgesloten dan verwacht.

“Ons onderzoek bestaat duidelijk uit twee delen,” zegt de Brugse procureur des konings Jean-Marie Berkvens; Het belangrijkste gedeelte zijn de feiten die mogelijks door de bisschop zijn gepleegd. Maar we kijken ook uit naar de houding van de gewezen bisschop tegenover mensen die gelijkaardige feiten pleegden. Zowel in het ene als andere gedeelte van het onderzoek worden wij niet overrompeld door mensen die met het een of ander komen opdraven.”

En dus is alle informatie meer dan welkom, ook die gegevens die de commissie Adriaenssens eventueel heeft verzameld. “Nu is het dus best mogelijk, ik weet niet dat het zo is, dat mensen die informatie hebben over de gewezen bisschop, dat die zich hebben gewend tot de commissie en niet tot ons. En dan is het natuurlijk wel interessant voor ons om over die informatie te beschikken.”

Het Brussele parket heeft beloofd om alles zo snel mogelijk door te sturen. Intussen is de bisschop al ondervraagd en loopt het onderzoek voort. “Daar kan ik niets over kwijt. Het is voortgegaan. Het is niet omdat wij niet altijd onder het licht van de camera’s werken, dat wij niet werken. Ik kan u daar echt weinig over kwijt, maar het kan een andere dimensie aannemen de dag dat die informatie eventueel zou overkomen van Brussel.”

Het parket kan door de nieuwe wending moeilijk inschatten wanneer het onderzoek rond Vangheluwe rond zal zijn.

(jv/abo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier