Brugse schepen Van Volcem kant zich tegen levenslang wonen in sociale woning

Redactie KW

In Brugge zijn bijna 500 sociale woningen bijgebouwd, maar de wachtlijsten blijven even lang. Volgens de schepen van wonen Mercedes Van Volcem heeft dat blijvend bijbouwen van sociale woningen in een stad dan ook niet zoveel zin. Ze pleit voor een soort rotatiesysteem. Bovendien is Brugge helemaal niet de peperdure woonstad zoals het soms wordt afgeschilderd, zegt ze.

Ook binnen het Brugse stadbestuur neemt de kieskoorts toe. Open VLD-schepen Van Volcem geeft een persconferentie over wonen in Brugge. Om een stedelijk woonbeleid te voeren, heb je middelen nodig. Hoewel elke partij nu stelt dat betaalbaar wonen erg belangrijk is, “verklapt” Van Volcem hoe haar coalitiepartners niet geneigd waren om meer middelen vrij te maken. Toch zijn de Brugse woonprijzen gestabiliseerd. Een huis kost er gemiddeld 247.000 euro. Van Volcem: “Vorig jaar waren de prijzen voor een gemiddeld huis in Beernem, Oostkamp, Jabbeke hoger dan voor een huis in Brugge.”

Rotatiesysteem voor sociale woningen

In Brugge stijgen de huizenprijzen ook minder snel dan in vergelijkbare steden als Leuven, Gent en Antwerpen, zegt van Volcem. Fijntjes voegt de schepen daaraan toe dat daar socialistische burgemeesters aan de slag zijn die het qua wonen anders aanpakken dan Brugge. Er is ook een inhaalbeweging bezig voor sociale woningen in Brugge, maar de wachtlijsten blijven even lang. “Tussen 2008 en nu zijn er 474 woningen bijgekomen. Toch blijf ik erbij dat het louter bijbouwen van sociale woningen geen goede zaak is. Sociale woningen waarvan je levenslang kunt genieten, horen eigenlijk niet. Beter zou de stad zorgen voor een soort rotatiesysteem, zodat mensen die het op een bepaald moment echt nodig hebben, alleen die periode in een sociale woning terecht kunnen.”

Brugse schepen Van Volcem kant zich tegen levenslang wonen in sociale woning

Bekijk hier de reportage

(SK/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier