Brugse rechter buigt zich over tweetalige onmiddellijke inning

Redactie KW

De politierechter in Brugge buigt zich volgende week over de onwettelijkheid van een tweetalige onmiddellijke inning. De rechtbank zal zich uitspreken op dinsdag 18 maart. Een Bruggeling die zich voor de rechtbank moet verantwoorden voor een snelheidsovertreding schoof dinsdagmorgen de rechter het antwoord van de minister van Justitie op een parlementaire vraag in de Senaat onder ogen. De minister bekende onlangs in de Senaat de onwettigheid.

Het was CD&V’er Pol Van Den Driessche (CD&V) die vorige week tijdens het vragenuurtje in de Senaat de onwettelijkheid van de onmiddellijke inningen uitgeschreven door de Brugse politie aankaartte. In het Brugse kregen bestuurders die een parkeerovertreding begingen gedurende een korte periode een tweetalige overschrijving toegestuurd. Volgens de senator was dit onwettelijk.

Intussen bevestigden de ministers van Financiën en Justitie dat de inningen in strijd zijn met de wet uit 1935 die het gebruik van talen in rechtzaken regelt. Jo Vandeurzen voegde er wel aan toe dat dit niet betekent dat de overtreding niet automatisch straffeloos blijft. Er kan immers een correcte, eentalig Nederlandse overschrijving opgestuurd worden.

De Bruggeling vroeg dinsdag voor de politierechter de vrijspraak wegens procedurefout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier