Brugse Pvda’er schrijft boek over energiesector

Redactie KW

Verlaag de BTW op elektriciteit van 21 naar 6%. Het voorstel van minister van consumenten Johan Vande Lanotte zorgde voor een fikse ruzie in de federale regering. Maar het idee komt eigenlijk van Tom De Meester.

De Bruggeling is energiespecialist van PvdA, en lanceerde de vraag al in 2008. In een nieuw boek rond de energiesector in ons land roept hij op om de energiemarkt opnieuw in eigen handen te nemen. Onder meer door gemeentelijke energiebedrijven op te richten. Tom De Meester: “Ze maken jaarlijks 15 miljard euro winst, en dat is 15 miljard die wij als consument betalen. Dat verhaal wou ik brengen, de consument wordt opgelicht. Als je ziet wat men 10 jaar geleden beloofd heeft, namelijk dat de prijzen zouden zakken, en de service zou verbeteren, dan kan ik alleen maar vaststellen dat die beloftes niet ingelost zijn.”

Overheid

De Meester is lid van de PvdA, maar z’n boek is geen politiek pamflet. Hij wordt door vriend en vijand geroemd om z’n kennis van de sector. Initiatieven, zoals groepsaankopen van de provincie, en coöperatieven als Beauvent, volstaan niet. “Dat is een een beperkt verhaal: coöperatieven zijn interessant voor mensen die erg bewust met de problematiek omgaan, die ook geld hebben om te investeren. Maar het blijft beperkt voor de minderheid.”

De Bruggeling is ervan overtuigd dat de energiemarkt opnieuw in handen van de overheid moet komen. Zoals dat ook met water, onderwijs en gezondheidszorg het geval is. Via een BTW-verlaging, die hij vijf jaar geleden al voorstelde. Hij verzamelde intussen 200.000 handtekeningen in een petitie daarvoor.

De Meester stelt z’n boek voor op verschillende info-avonden. Morgenavond is dat het geval in Brugge, volgende week onder meer ook in Kortrijk en Tielt. Het boek is uitgegeven bij EPO.

(BS/MD)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier