Brugse N-VA tevreden over declassering kunstwerk Toyo Ito

Redactie KW

De Brugse oppositiepartij N-VA laat in een persbericht weten tevreden te zijn over de declassering van het kunstwerk van Toyo Ito. Volgens hen waren de torenhoge renovatiekosten niet te verantwoorden. De partij staat daarmee lijnrecht tegenover architectuurvereniging vzw Archipel, die gisteren de declassering nog aanklaagde.

Het kunstwerk van Toyo Ito is beroemd en berucht in Brugge en ver daarbuiten. De Japanse architect maakte het kunstwerk voor Brugge Culturele Hoofdstad 2002, maar stond in de volksmond vooral bekend als ‘de carwash’. Ondanks alle scepsis werd het kunstwerk in 2007 op de lijst van beschermde monumenten geplaatst, maar minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois besliste deze week om het kunstwerk van deze lijst af te halen.

De architectuurvereniging vzw Archipel schreeuwde vrijdag nog moord en brand. Volgens hen staat het paviljoen op hetzelfde niveau als een Picasso of een Van Gogh. Bij de politiek klinkt een ander signaal.

“In ons verkiezingsprogramma maakten we hier nog een punt van”, zegt fractieleider Ann Soete, die al een tijdje de declassering van het kunstwerk vraagt. “In deze tijden van besparingen vinden wij het maatschappelijk onverantwoord dat torenhoge sommen moeten opgehoest worden voor de restauratie van een bouwwerk dat oorspronkelijk slechts een tijdelijk karakter had.”

De N-VA wil nu samen met het stadsbestuur nadenken over de heraanleg van het Burgplein. De partij denkt onder meer aan een architectuurwedstrijd voor de studenten Architectuur uit eigen stad.

(RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier