Brugse Maatschappij voor Huisvesting voert strijd tegen domiciliefraude op met huiszoekingen

Redactie KW

Vanaf januari 2009 zal de Brugse Maatschappij voor Huisvesting (BMH) de strijd tegen domiciliefraude opvoeren. „Ambtenaren van de Vlaamse Gemeenschap krijgen politiebevoegdheid om voor ons huiszoekingen te voeren”, zeggen voorzitter Gerda Goethals en directeur Luc de Smedt. Met dat wapen hoopt de BMH iets te doen aan de lange wachtlijsten. Er zijn meer kandidaat-huurders dan woningen op de Brugse sociale huismarkt.

Momenteel telt de BMH 1912 sociale woningen. „Tegen 2011 komen er nog 300 sociale woningen bij. Behoudens die 18 woningen in het Jezuïetengoed zijn er op Sint-Pieters nog 48 appartementen in Ter Poel, 60 flats in de Sint-Pietersmolenwijk en 64 woningen in Duivenkeet.

Wachtlijsten

Volgens voorzitter Gerda Goethals staan er momenteel 1985 kandidaat-huurders op de wachtlijst van de Brugse Maatschappij voor Huisvesting : „Wat opvalt, is dat het om 968 alleenstaanden en 509 gezinnen met twee personen gaat. Precies daarom bouwen wij in hoofdzaak alleen nog kleinere woningen en appartementen met twee slaapkamers. Alleenstaanden moeten minstens zes à zeven jaar wachten, eer er voor hen een sociale woning vrijkomt. Voor gezinnen met twee kinderen is dat vier jaar.”

In een poging om die wachtlijsten in te krimpen en ook om meer huurinkomsten te genereren wordt de domiciliefraude vanaf januari 2009 strenger aangepakt door de Brugse Maatschappij voor Huisvesting. „Wellicht meer dan 5 % van onze huurders betaalt te weinig huur of heeft geen recht op een sociale woning. Ofwel hebben ze verdoken inkomsten ofwel woont er een tweede kostverdiener stiekem in de sociale woning. Maar dat is moeilijk te bewijzen, zelfs al staat de Jaguar voor de deur. Tot nu toe konden wij amper een persoon per jaar betrappen op domiciliefraude. Dat is natuurlijk een voldoende reden om de huurder uit te drijven.”

„Op 1 januari 2009 krijgen de nieuwe toezichthouders van de Vlaamse overheid politionele bevoegdheid. Deze ambtenaren van de inspectie RWO, die controles verrichten op huurders, zullen zelfs huiszoekingen mogen voeren om na te gaan of er personen illegaal in onze sociale woningen verblijven. Want als een alleenstaande vrouw een man laat inwonen in haar sociale flat, moet zijn inkomen ook meegerekend worden voor het bepalen van de huurprijs.”

„Wanneer mensen betrapt worden, zal de sanctie altijd onverbiddelijk bestaan in de beëindiging van het huurcontract en een extra aanslag voor de ontdoken huur. Op die manier verwachten we dat volgend jaar een extra aantal woningen zullen vrijkomen voor gezinnen die sedert vele jaren op de wachtlijst staan”, aldus Luc de Smedt. (Stefan Vankerkhoven)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 26 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier