Brugse kleuterleidster wordt alternatieve begrafenisonderneemster

Redactie KW

Greet Chielens (51) uit Sint-Michiels zet na 20 jaar in het onderwijs haar eerste stappen in de wereld van het begrafeniswezen. Ze wordt niet zomaar een begrafenisondernemer, maar wil een alternatieve manier van begrafenissen aanbieden.

Greet Chielens is al van kindsbeen gefascineerd door de dood. “Mijn vader is jong gestorven en ik weet nog dat ik toen zo’n 30 keer naar het mortuarium ben geweest. Ik durfde ook vragen te stellen aan de begrafenisondernemer, maar tot mijn ontgoocheling kreeg ik geen antwoorden. Ik vond het zo vreemd dat je erbij mag zijn als iemand overlijdt, maar dat het lichaam daarna in een frigo wordt gestopt en uit het zicht verdwijnt.”

“Ik heb een vijftal pijlers bepaald die voor mij heel belangrijk zijn: ecologisch, betaalbaar, pluralistisch, esthetisch en samen. Met dit laatste bedoel ik dat we samen, ik en de familie, voor de overledene zorgen door thuisopbaring en samen een dienst in elkaar steken, die bij de overledene past. Geen plastic bloemen dus bij mij, maar bijvoorbeeld wel een zelfgemaakte lijkwade. Maar het belangrijkste is dat er samen met de nabestaanden gezocht wordt naar een geschikt moment en plaats. Waarom is een begrafenis altijd ‘s ochtends en nooit ‘s avonds?”

Het volledige interview lees je in de Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier