Brugse hoteluitbaters bezorgd over verblijfstoerisme

Redactie KW

De Brugse hoteluitbaters zijn bezorgd over het verblijfstoerisme in hun stad. Augustus was een goeie maand, maar voor september en oktober laten de reservaties op zich wachten. Het nieuws dat de ferryverbinding van Superfast tussen Zeebrugge en het Schotse Rosyth wordt stopgezet, komt heel ongelegen. Heel wat Schotten namen de ferry om Brugge te bezoeken.

De rederij die voor de verbinding zorgt tussen Zeebrugge en Schotland houdt het voor bekeken. Hoge brandstofprijzen, de lage pond en de Europese subsidies die wegvallen, maken de verbinding niet meer rendabel. En dat is slecht nieuws voor een aantal Brugse hotels die nauw samenwerken met touroperators in Schotland.

“Voor sommige hotels betekent dat zelfs 20% van hun bezetting,” zegt Tijl Waelput van de vzw Hotels Regio Brugge. “Voor die hotels een alternatief vinden zal moeilijk zijn.”

Volgens de Brugse schepen van toerisme gaat het om 10.000 overnachtingen per jaar. Volgens de hotelsector zijn het er beduidend meer. Bovendien blijken de Schotten ook heel wat te spenderen in Brugge.

“Het unieke was dat het een minicruise was. Het is een ouder publiek die dat fijn vond. Ze stapten ‘s avonds in, diner aan boord, een uitgebreid ontbijtbuffet en dan stonden ze in Brugge. Dan slapen ze in Bruggen en reizen ze terug.”

De overheid en het havenbestuur zijn druk aan het onderhandelen voor een nieuwe verbinding met een andere rederij.

“Ik mag er op wijzen dat de verbinding loopt tot midden september,” zegt toerismeschepen Jean-Marie Bogaert. “Het zal niet aansluitend zijn, maar we doen er alles aan om een nieuwe verbinding tot stand te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat we de schade tot een minimum zullen kunnen beperken.”

Schotten die naar Brugge willen komen, kunnen het vliegtuig naar Charleroi nemen. Vanuit de luchthaven is er een busverbinding naar Brugge. Het contract met die busmaatschappij is onlangs verlengd tot eind maart volgend jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier