Brugse die in Kenia woont vrijgelaten na twee weken gijzeling

De Brugse vrouw, die al vijftien jaar in Kenya woont, is na twee weken gijzeling vrijgelaten
Redactie KW

Een 44-jarige Brugse vrouw, die op 19 september ontvoerd werd in Kenia, is in de nacht van zaterdag op zondag vrijgelaten na het betalen van losgeld. Dat meldde het federaal parket donderdag tijdens een persconferentie.

De vrouw, die afkomstig is uit Brugge en al ruim 15 jaar in Kenia woont, werd ontvoerd toen ze terugkeerde van de markt in Nairobi. Het slachtoffer, dat met de auto onderweg was, werd gedwongen te stoppen en werd vervolgens uit haar wagen gesleurd, geslagen en op de achterbank van haar auto geduwd, onder dekens en een band.

Na haar vrijlating werd ze opgevangen in de Belgische ambassade in Kenia, waar ze zich momenteel bevindt. Ze liet weten naar België te willen terugkeren. Het slachtoffer werd vrijgelaten, nadat haar familie losgeld betaald had. Hoeveel betaald is, werd niet meegedeeld, maar het zou gaan om een bedrag dat een pak lager ligt dan de 10 miljoen Amerikaanse dollar die de kidnappers geëist hadden, aldus het federaal parket.

Woensdag greep de Keniaanse politie in het kader van de voorbereiding van een andere ontvoering door dezelfde bende in. Drie mensen werden gedood tijdens de politieoperatie. Of vermoedelijke leden van de bende opgepakt zijn, is niet geweten.

Twee vrouwen die blijkbaar door dezelfde benden gekidnapt werden, zijn onlangs overigens eveneens vrijgelaten. Het federaal parket heeft gewacht tot de vrijlating van die beide vrouwen om te communiceren over de ontvoering van de Brugse.

De dag van de ontvoering van de vrouw namen de ontvoerders contact op met haar Keniaanse dienstbode om losgeld van 10 miljoen Amerikaanse dollar te eisen. De bode verwittigde de Keniaanse politie en twee dagen later ook de familie van het slachtoffer. De familie diende op 23 september een klacht in bij de federale gerechtelijke politie van Brugge, die het onderzoek kreeg
toegewezen. Het federaal parket werd belast met het vervolg van het gerechtelijke onderzoek.

Op 24 september vond een overlegvergadering plaats onder leiding van het federaal parket met de verschillende autoriteiten die nuttige informatie zouden kunnen leveren, alsook met de broer van de vrouw. De kidnappers namen op 24 september contact op met vrienden van het slachtoffer in Kenia om hun eisen te herhalen, en op 25 september met de in België door de federale politie
opgerichte cel voor de zaak. Ook waren er rechtstreekse contacten tussen België en de Brugse gegijzelde vrouw.

Op 26 september werd een akkoord bereikt en werd het losgeld betaald. Die nacht werd de vrouw vrijgelaten. Het slachtoffer werd hevig geslagen, geboeid en met de dood bedreigd. De ontvoerders plaatsten een geweer tegen haar hoofd en duwden de loop van het wapen in haar mond.

De FOD Buitenlandse Zaken liet weten dat het reisadvies voor Kenia op de website www.diplomatie.be aangepast zal worden. “Reizen in Kenia blijft mogelijk, maar wordt afgeraden aan mensen die alleen of in bepaalde streken reizen”, stelde een woordvoerder van de federale overheidsdienst. Ruim 500 Belgen verblijven regelmatig in Kenia. Zij zullen door de FOD op de hoogte worden gebracht van de veiligheidsproblemen in het Afrikaanse land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier