Brugse auteur David Van Reybrouck schrijft boek ‘Tegen verkiezingen’

Redactie KW

Ons systeem van politieke partijen staat op het punt om te vervellen. Dat blijkt uit het nieuwe boek van de West-Vlaamse auteur David Van Reybrouck.

De bezieler van de G1000 en schrijven van Congo, een geschiedenis, laat weer van zich horen en hoe? Met een nieuw en controversieel boek ‘Tegen verkiezingen’. David Van Reybrouck was te gast in Oostende, waar hij vooral ons democratisch vermoeidheidssyndroom toelichtte. “Door ons blind te staren op verkiezingen en die permanente kieskoorts komt er een democratisch vermoeidheidssyndroom in beeld. Daar hebben we een beetje last van. Politiek is verworden tot een soort ruziefabriek die niet veel meer kan doen. Ik denk dat veel mensen dat een beetje beu zijn.”

Meer inspraak

Uit het boek van de auteur blijkt dat mensen niet meer tevreden zijn met het kleuren van een bolletje om de 4 jaar. We willen meer betrokkenheid, meer inspraak om onze democratie te vernieuwen. En dat proces staat hier het verst van alle regio’s in Europa. “En zeker in West-Vlaanderen. Wat er in Veurne is gebeurd met de herbestemming van een industriële site, daar heeft de provincie van de eerste dag inspraak georganiseerd voor burgers. Als je de bevraging ziet in Brugge, als je ziet wat er met de gemeenteraadsverkiezingen is gebeurd in Kortrijk en Kuurne, zie je hoe mensen op zoek zijn naar hoe ze een nieuw gesprek tussen politiek en burgers op gang kunnen brengen.”

‘Tegen verkiezingen’ is het boek dat Van Reybrouck niet van plan was om te schrijven, maar toch ontstaan is uit bezorgdheid om de democratie die onder druk staat.

(SS/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier