“Brugs vo begunneliengenn” leert je een mondje Brugs praten

Redactie KW

“Brugs vo begunneliengen” is een handige gids voor wie graag een mondje Brugs wil meepraten. Uit liefde voor hun dialect en om te voorkomen dat een deel van de Brugse woordenschat vergeten raakt stelden drie rasechte Bruggelingen een boekje samen.

Het Brugs is vergeleken met andere dialecten een rijke taal. Maar jonge Bruggelingen kunnen dikwijls moeilijk volgen als het om het authentiek Brugs gaat. Enkele jaren gelden startte de Stedelijke Nijverheids- en Taalleergangen zelfs met een cursus Brugs spreken. Nico Blontrock: ” Het is begonnen hier in de school met lessen Brugs voor allochtonen. Maar daar kwamen eigenlijk meer Bruggelingen op af die de taal van hun grootouders wilden leren. Op die manier hebben we al 4 sessies gehad en er gaan er nog wel volgen.”

Humor

En nu is er dus ook een boekje, een hebbeding voor iedereen die van Brugse humor houdt. Jo Berten: “Als je een mooie vrouw ziet en je kijkt naar haar benen, dan zeg je op zijn Brugs: als de rails al zo prachtig zijn wat moet het station dan wel niet zijn.”

“Brugs vo begunneliengen” is uitgegeven bij Zorro.

Bekijk hier de reportage

(BS/BV)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier