Brugs Kantcentrum eind 2014 misschien dakloos

Redactie KW

Het Kantcentrum in Brugge dreigt eind 2014 dakloos te worden. Dat is dinsdag meegedeeld tijdens de viering van de miljoenste bezoeker sinds het centrum begin de jaren 70 de deuren opende.

Het centrum bevindt zich in een historisch complex. De eigenaar heeft nieuwe plannen. “Een eigen gebouw kunnen we financieel niet dragen”, zegt voorzitter Noël Dumon. Brugs senator Pol Van Den Driessche zal bij de Vlaamse overheid voor een oplossing pleiten. “Kant en Brugge zijn met elkaar verweven op toeristisch en geschiedkundig vlak”, luidt het.

Het Kantcentrum in Brugge is een privaat initiatief. Het herbergt een kantmuseum, een winkel voor kantmateriaal en een opleidingscentrum.

Jaarlijks volgen er meer dan 500 personen kort- en langlopende opleidingen. Het centrum geeft ook een eigen tijdschrift uit met bestemmelingen over de hele wereld.

De eigenaar van de huidige gebouwen en de naastgelegen Jeruzalemkerk wil een nieuwe weg inslaan met de site aan het Kantwerkersplein in Brugge.

De vzw Kantcentrum die momenteel enkel 5.550 euro subsidies krijgt van het Brugse stadsbestuur, kan een eigen gebouw niet financieren. “We hebben het stadsbestuur gevraagd te bemiddelen om op de huidige site te blijven of om ons elders te huisvesten”, zegt voorzitter Noël Dumon.

Senator Pol Van Den Driessche wil zo snel mogelijk na de verkiezingen de Brugse vertegenwoordigers in het Vlaams parlement bijeenbrengen voor een gezamenlijk initiatief. “Kant is ontegensprekelijk met Brugge verbonden. Toen Brugge in de 19de eeuw een van de armste steden van Europa was, gingen de vrouwen massaal klantklossen om hun gezinnen een inkomen te verschaffen. Het is ondenkbaar dat het kantcentrum, dat het oude ambacht nog levendig houdt, over enkele jaren zou verdwijnen door financiële problemen. Als het mogelijk is, moet het centrum ook in de Sint-Annabuurt blijven. Dat was een arme buurt maar intussen is ze één van de duurdere geworden.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier