Brugs belfort wordt brandveiliger gemaakt

Redactie KW

Het stadsbestuur van Brugge gaat het belfort op de Markt brandveiliger maken. Enkele maanden terug moet een toerist van de 83 meter hoge toren worden geëvacueerd. Toen bleek dit een moeilijke klus. De brandweer heeft de toren intussen doorgelicht. Nu zal de stad 36.000 euro investeren in het evacuatiemogelijkheden en camerabewaking. De bestaande blusleidingen in de toren worden grondig opgeknapt.

Het Brugs belfort is te beklimmen via 366 trappen. Via de draaitrap een persoon evacueren is geen sinecure. “Toen enkele maanden terug een toerist onwel werd, duurde het tot een half vuur voor de luiken die normaal enkel gebruikt worden voor onderhoudswerkzaamheden waren geopend”, vertelt schepen voor gebouwen Moniek Boydens. “In de toekomst moet dit sneller kunnen.”

De brandveiligheid in de toren wordt geoptimaliseerd door bijkomende brandmelders en een camerasysteem. Met de camera’s wil de dienst gebouwen ook vandalisme en ander wangedrag te lijf gaan. Via een luidsprekersysteem kunnen de bezoekers ook worden aangesproken.

Het bluswerk in de toren kan niet via gewone haspels gebeuren. In het verleden werd daarom een speciale blusleiding aangebracht. Die zal nu grondig worden opgeknapt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier