Brugs bedrijf begeleidt spectaculair helikoptertransport van Bierset naar Amay

Redactie KW

Het Brugse transportbedrijf ABN zal donderdag een Russische helikopter van het type MI 26T over de weg vervoeren van Bierset naar Amay. De helikopter is de grootste ter wereld. Hij mag echter al jaren niet meer vliegen binnen de EU. Voor het transport zijn bijzondere maatregelen genomen. Volgende week worden twee gelijkaardige transporten uitgevoerd van Gosselies naar Châtelet.

De helikopters zijn 34 meter lang, 6,15 meter breed en 7,20 meter hoog. Elk toestel weegt 30 ton. De tuigen zijn eigendom van het bedrijf Skytech dat ze gebruikt voor transport en hijswerk in moeilijk te bereiken gebieden, zoals gebergten, oerwouden of moerassen. Internationaal worden ze gebruikt om bosbranden te bereiken. In hun ruim kan immers een brandweerwagen of een telescoopkraan. De helikopters kunnen onder zich ook een last van 20 ton hijsen.

De drie Russische tuigen zullen na het transport over de weg in binnenschepen worden geplaatst. In de Brugse haven worden ze nadien op een zeeschip geladen dat ze naar Rusland moet brengen.

“Aan het transport gingen enkele weken studiewerk vooraf”, zegt Patrick Tierssoone van ABN Transport. “De elektriciteitsmaatschappijen hebben al voorbereidingen getroffen. Tijdens het transport zullen diverse hoogtewerkers worden ingezet. De federale politie zal het konvooi begeleiden, want op het hele traject zal alle verkeer in beide rijrichtingen onmogelijk zijn.”

Het konvooi vertrekt donderdag om 8.30 uur aan het vliegplein in Bierset. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier