Bruggeling Peter Verhelst wint Herman De Coninckprijs

Redactie KW

De Brugse schrijver-dichter Peter Verhelst kaapt de Herman De Coninckprijs weg voor de beste bundel. Ook Luuk Gruwez, ereburger van Deerlijk, viel in de prijzen. Zijn gedicht ‘Moeders’ werd door het publiek online verkozen tot beste gedicht. Op Gedichtendag wordt het gratis verspreid in de boekhandel. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op Gedichtendag in de Arendbergschouwburg in Antwerpen.

De jury is vol lof over de bundel ‘Met Nieuwe sterrenbeelden’ van Peter Verhelst en heeft het over een “een prachtige, met vakmanschap geconcipieerde bundel”. De bundel werd verkozen uit 37 inzendingen en haalde het van 4 andere genomineerden ‘De vrijheid van zwijgen’ van Johan de Boose (Poëziecentrum Gent), ‘Lagerwal’ van Luuk Gruwez (De Arbeiderspers/WPG), ‘Vervalsingen’ van Herman Leenders (De Arbeiderspers/WPG) en ‘Omdat ik ziek werd’ van Bart Meuleman (Querido/WPG)

Op Gedichtendag, 29 januari, krijgt Peter Verhelst een cheque ter waarde € 6.000. De uitreiking vindt plaats tijdens het Gedichtendagevenement in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. De vijf genomineerde dichters en de winnaar van de debuutprijs lezen voor uit hun bundels.

Peter Verhelst werd in 1962 geboren in Brugge. Hij is dichter, romancier en theatermaker. In 1987debuteerde hij met de dichtbundel ‘Obsidiaan’. Zijn eerste roman ‘Vloeibaar harnas’ volgde in 1993. In 1999 werd hij voltijds schrijver. Eén jaar later kwam zijn grote doorbraak toen zijn roman ‘Tongkat’ de Gouden Uil en de Jonge Gouden Uil won. Sinds kort is hij ook als vaste werkkracht verbonden aan het theaterhuis NTGent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier