Bruggeling Koenraad Vandewiele redt twee kinderen uit ijskoud afwateringskanaal

Redactie KW

Op maandag 22 december redde Koenraad Vandewiele twee kinderen uit het winterkoude water van een afwateringskanaal nabij het stationsplein. De twee Franse tieners werden door een Ghanees uit Gent zomaar over de reling het water ingekieperd.

Op gevaar van eigen leven bevrijdde de 49-jarige Bruggeling beide Franse drenkelingen uit hun levensbedreigende positie.

„Ik heb een reddersdiploma op zak en kan terugblikken op zwembadervaring in het Olympiabad. Bovendien was ik ooit – jaren geleden weliswaar – strandredder in Zeebrugge en Knokke-Heist. Ik heb geen seconde getwijfeld : ik trok mijn kleren uit en in mijn ondergoed stapte ik voorzichtig het water in. Meteen zat ik schouderdiep in de kolkende massa. Ik hoorde een meisje roepen “trop de courant” en dus wist ik op slag dat het Franstaligen waren. Op dat eigenste moment zag ik dat er zich nog een tweede kind, een iets jongere jongen, in deze levensbedreigende situatie bevond.”

In de buurt van het Minnewaterpark was een tiental minuten voordien alarm geslagen, nadat een Ghanees uit Gent een werkman van zijn ladder had geduwd. Politieagenten waren in de omgeving dan ook op zoek naar de dader. Later zou blijken dat het dezelfde man was die zomaar en zonder aanleiding twee Franse kinderen over de reling van het afwateringskanaal het water induwde… Kort na de middag werd de Ghanees in de nabijheid van het stationsplein in de boeien geslagen. (Tony Storme)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 2 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier