Bruggeling Bart Moeyaert schrijft Sintboek zonder Sint

Redactie KW

Schrijver Bart Moeyaert en illustrator Gerda Dendooven hebben een nieuw boek klaar. ‘Wie klopt daar ?’ is gebaseerd op oude mythes en verhalen over Sinterklaas. Maar de Sint zelf krijg je niet te zien in het boek. Wel een warm verhaal dat zich uitstekend leent om voor te lezen tijdens de koude wintermaanden.

Gerda Dendooven en Bart Moeyaert wonnen in 2001 de Gouden Uil voor hun boek ‘Luna van de boom’. Nu werkten de twee West-Vlamingen weer samen voor het boek ‘Wie klopt daar?’ Het verhaal is gebaseerd op oude mythes over Sinterklaas. Bart Moeyaert: “De eerste man die Sinterklaas was, Nicolaas van Mira heet hij, heeft drie jongens uit een pekelton gered en drie meisjes van de prostitutie gered. Zo werd hij een man van aanzien die goed deed.”

Hebzucht en vrijgevigheid

In het boek geen Sinterklaas maar wel een boer wiens paard sterft. De slager komt het dier afmaken en hoopt dat hij wat vlees meekrijgt om de barre winter door te komen, maar de boer houdt alles voor zichzelf en zijn gezin. Uiteindelijk wordt de boer overmand door schuldgevoelens en springt hij op zijn witte paard … .Het verhaal gaat dus niet echt over Sinterklaas maar wel over hebzucht en vrijgevigheid.

(ND/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier