Brugge wil elektronisch stemmen op 14 oktober

Redactie KW

Het schepencollege van Brugge gaf zopas groen licht aan het digitaal stemmen voor de volgende verkiezingen op 14 oktober 2012. Het rode potlood en de stembiljetten behoren tot het collectief geheugen. Indien de gemeenteraad van februari het voorstel volgt zullen 92.500 Brugse kiezers voortaan elektronisch kunnen stemmen.

Schepen van burgerzaken Franky Demon licht toe: “De Vlaamse Regering besloot om in 2011 over te gaan tot de aankoop van elektronische stemapparatuur. De Vlaamse regering bekeek de mogelijkheid om het digitaal stemmen voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen van 2012 uit te breiden naar de zes Vlaamse centrumsteden (Brugge, Gent, Oostende, Kortrijk, Roeselare en Aalst). Maar het is de gemeenteraad die zal beslissen of er al dan niet digitaal zal gestemd worden.”

Geen tellers, voor- en bijzitters

Volgens de schepen zijn er voor- en nadelen aan het digitaal stemmen. Zo zijn alle kosten voor onderhoud en herstelling voor rekening van die gemeentebesturen en moeten stemhokjes aangepast worden. Anderzijds worden de algemene uitgaven voor bijvoorbeeld het drukwerk gedrukt. Ook de organisatie van de stemopnemingsbureaus valt weg en zijn er geen tellers, voorzitters en bijzitters meer nodig.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier