Brugge voert administratieve boetes in voor zwerfvuil en hondenpoep

Redactie KW

Vanaf 1 juni 2011 start ook Brugge met gemeentelijke administratieve sancties. In een eerste fase wordt het boetesysteem ingevoerd voor overtredingen op het reglement op afval en openbare netheid. Daaronder vallen onder meer zwerfvuil en hondenpoep. De boete bedraagt maximum 250 euro voor meerderjarigen en 125 euro voor 16-plussers. Concreet zullen voor deze overtredingen meer mensen bevoegd worden om ze vast te stellen. De pakkans neemt dus toe. Toch wil burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) niet dat er een heksenjacht komt.

Brugge heeft eerst de kat uit de boom gekeken maar zal vanaf 1 juni 2011 ook starten met de administratieve boetes. Concreet worden daarmee inbreuken aangepakt die door het parket doorgaans niet worden vervolgd. Twee stadsambtenaren worden bevoegd om de boetes te bepalen en te innen. Dat gebeurt door middel van een aangetekend schrijven. Wie de administratieve boete betwist, kan beroep aantekenen bij de politie- of jeugdrechtbank. In principe moet de boete binnen de twee maanden zijn betaald.

De administratieve boetes worden in een eerste fase voorbehouden voor afvalovertredingen. In een latere fase kunnen daar nog bijkomende beleidsdomeinen bijkomen. In Brugge werden vorig jaar 1.100 sluikstorten ontdekt. Bij 79 personen kon de veroorzaker worden achterhaald.

Toeristen

Ook de toeristen die de stedelijke reglementen overtreden, riskeren een administratieve sanctie. Al zal het innen ervan minder evident zijn. De betaling moet via overschrijving gebeuren. In een latere fase komt er ook een systeem van onmiddellijke inning.

Dinsdag bespreekt de Brugse gemeenteraad het nieuwe reglement op afval en openbare netheid en het kaderreglement voor de administratieve sancties.

(gw)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier