Brugge stelt restauratieprojecten voor

Redactie KW

Brugge restaureert de komende jaren een deel van zijn burgerlijke en religieuze monumenten voor een bedrag van circa 8,5 miljoen euro. Daarnaast voorziet de stad ook nog circa één miljoen euro als stadsaandeel voor de restauratie van beschermde of waardevolle monumenten in privébezit. Dat maakte Mercedes Van Volcem, de Brugse schepen voor Stadsvernieuwing en Monumentenzorg dinsdagvoormiddag bekend op een persconferentie.

Ongeveer 2,5 miljoen euro is bestemd voor de restauratie van stadseigendommen. Het grootste bedrag (1,175 miljoen euro) is voorzien voor de restauratie van de leden- en de raadkamer van het Brugse Vrije op de Burg. Voor de restauratie van het goudlederbehangsel in datzelfde gebouw is nog eens 145.000 euro voorzien.

Ongeveer 6 miljoen euro is bestemd voor de restauratie van het religieus erfgoed. 2,5 miljoen euro gaat naar de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwetoren, terwijl circa 3,5 miljoen euro is voorzien voor de restauratie van enkele kerken en kapellen. Voor de restauratie van zowel de burgerlijke als religieuze beschermde monumenten kan de stad rekenen op een subsidie van 80 procent van de hogere overheid (60 procent van de Vlaamse Gemeenschap en 20 procent van de Provincie West-Vlaanderen).

Brugge voorziet ook nog eens ruim 300.000 euro als stadsaandeel voor de restauratie van enkele beschermde monumenten en 300.000 euro als bijdrage voor de restauratie van de voormalige gebouwen van het jezuïetenklooster dat nu deel uitmaakt van het Europacollege. “Omdat het Europacollege niet over voldoende financiële middelen beschikt om de gebouwen te restaureren, wordt de volledige restauratie door de overheid bekostigd. Het stadsaandeel blijft daarbij tot 20 procent van de totale kostprijs beperkt”, aldus schepen Van Volcem.

Tot slot voorziet de stad Brugge nog eens 435.000 euro voor zogenaamde kunstige herstellingen. Dat zijn restauraties van particuliere niet-beschermde monumenten, maar met een erfgoedwaarde op het Brugse grondgebied, die nog niet als monument zijn beschermd. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier