Brugge stelt ambitieus lichtplan voorlopig uit omdat het te duur is

Redactie KW

Het Brugse masterplan voor de openbare verlichting wordt voorlopig opgeschort. Aanvankelijk werd het lichtplan geraamd op een 5 miljoen euro, maar dat blijkt nu duurder uit te vallen.

De opdracht voor de opmaak en uitvoering van het lichtplan werd toegewezen aan het studieteam Susanna Antico – Technum-Tractebel en Laborelec in Gent. De bedoeling was om de stedelijke ruimte ‘s nachts betekenisvol en gezellig weer te geven, door beroep te doen op de sfeer die kunstlicht op waardevolle plekken kan veroorzaken. Zo moest er aan de Reien een lage, homogene verlichtingslaag komen wat het weerspiegelend karakter van het water zou versterken. Intussen werd duidelijk dat de investeringskost zou oplopen tot meer dan 7,5 miljoen euro. En daarbij was nog de jaarlijkse operationele kost niet meegerekend.

Overleg

“Het voorgestelde lichtplan is een ambitieus plan dat veel verder gaat dan wat oorspronkelijk is ingeschat en vooropgesteld. De uitwerking ervan overschrijdt de vooropgestelde budgettaire planning, de timing en de omvang van de opdracht”, zegt de bevoegde schepen Hilde decleer.

Brugge zal nu eerst overleg plegen met Eandis, de wegendienst en de dienst patrimonium voor wat de vervanging van de straatverlichting betreft. De stad wil kijken of het project gesubsidieerd kan worden in het kader van energiebesparing en milieuzorg.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier