Brugge maakt tweedaagse van Open Monumentendag

Redactie KW

Zondag is het in heel Vlaanderen Open Monumentendag. Maar in Brugge maken ze er een tweedaagse van. Daar kan je vanaf morgen al op maar liefst 24 plaatsen terecht. Open Monumentendag lokt elk jaar heel wat bezoekers. Erfgoed en Monumenten zijn hipper dan ooit, zo blijkt.

Speciaal voor Open Monumentendag zet de Stadschouwburg zaterdag en zondag zijn deuren open. Het is het paradepaardje van OMD in Brugge. Thema dit jaar is Muziek, Woord en Beeld en daar speelt Brugge handig op in. Tijdens een orgelwandeling kan je het vernieuwde orgel in de Sint-Jacobskerk ontdekken. Je kunt ook eens binnenlopen in het Conservatorium en het Concertgebouw.

550 Beschermde gebouwen

Open Monumentendag bestaat in Vlaanderen ondertussen 24 jaar en het initiatief lokt elk jaar veel volk. In Brugge komt 70 procent van bezoekers uit Brugge zelf. Het succes van Open Monumentendag heeft ook invloed op het beleid. “We hebben in 24 jaar veel bereikt. De budgetten voor monumenten zijn enorm verhoogd omdat men gezien heeft dat het publiek werkelijk erfgoed in zijn hart draagt. Dat heeft gevolgen op politiek niveau. Dat is belangrijk en daarom doen wij ook zo’n grote inspanning”, zegt Brigitte Beernaert van Monumentenzorg en Erfgoed Brugge. In de Brugse binnenstad zijn er op vandaag bijna 550 beschermde monumenten.

(N.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Brugge maakt tweedaagse van Open Monumentendag

Bekijk hier de reportage