“Brugge investeert geen euro in Loppems stadion” (Patrick Moenaert)

Redactie KW

Op dinsdag 2 juni wordt een plenaire vergadering gehouden met alle overheidsinstanties over het dossier Chartreuse en voetbalstadion. Burgemeester Patrick Moenaert is duidelijk : “Als de Vlaamse Regering stelt dat het winkelcomplex aan de Oostkampse Baan (dus Loppem) komt, zie ik Brugge daar geen enkele euro in investeren.”

Krant van West-Vlaanderen peilde bij de burgemeesters van Brugge, Oostkamp en Zedelgem naar hun mening over het stadiondossier. Ook Filips Dhondt, general manager van Club Brugge, liet in zijn kaarten kijken.

Kunt u zich vinden in het compromisvoorstel van de Vlaamse regering die de Loppemse Baan en de Chartreuseweg opneemt in een stedelijk projectgebied ?

Filips Dhondt : “De beslissing van de Vlaamse regering was de doorbraak in het stadiondossier waarop we al lang wachtten. Wij staan positief tegenover die beslissing : de Vlaamse regering bevestigde de keuze voor Loppem en besliste bovendien dat het stadion gefinancierd kan worden door een aanpalend winkelcentrum, zoals onze plannen voorzien.”

Hilaire Verhegge (Zedelgem) : “De beslissing van de Vlaamse regering laat nog heel wat vragen bestaan waarop eerst nog een duidelijk antwoord moet komen. Daarom hebben de drie betrokken gemeenten een gezamenlijke brief gericht aan de Vlaamse regering met een verzoek tot nadere uitleg.”

Luc Vanparys (Oostkamp) : “Loppemse Baan en Chartreuseweg samen vind ik een betere oplossing, dan afzonderlijke behandeling. De plaats waar het Clubstadion kan komen ligt nu vast. Dit is alvast een eerste en noodzakelijke voorwaarde voor realisatie. Of dit een voldoende voorwaarde is, zal verder blijken bij de afwerking van het dossier.”

In die zone moet het karakter van een parkgebied behouden blijven en moet de footprint van het winkelcomplex en de parkeerplaatsen verkleinen. Is het project van Uplace nog te realiseren ?

Luc Vanparys : “Ik denk dat het tot project van Uplace sterk zal moeten aangepast worden.”

Filips Dhondt : “We zullen blijven overleggen op een constructieve manier zoals in het verleden. Zo werd de oppervlakte van het winkelcentrum al significant verkleind. Daardoor zit er vandaag geen rek meer op de grootte van het winkelcentrum, anders kan het zijn functie als financieringsbron voor de bouw van het stadion niet vervullen. De plannen voor het winkelcentrum zoals voorgesteld blijven dus, wat niet wil zeggen dat we geen rekening zullen houden met alle mogelijke bekommernissen. Natuurlijk blijft daarbij gezond verstand, en dus haalbaarheid, het belangrijkste criterium : we kunnen niet akkoord gaan met de overlast die een tekort aan parkeerplaatsen zou veroorzaken of met de financie kater die een te klein winkelcentrum zou creen.”

Is Zedelgem gekant tegen een voetbalstadion in Loppem ?

Hilaire Verhegge : “Wij blijven bij het standpunt van de gemeenteraad van oktober 2008. Een voetbalstadion in Loppem kan overwogen worden op voorwaarde dat er geen winkelcomplex komt en dat Loppem zijn karakter als dorpskern kan behouden.”

“Wij roepen de Vlaamse regering op om het stadion met overheidsgeld te bouwen. Dergelijk project zonder winkels zal de verkeersdrukte verminderen en komt tegemoet aan de wensen van veel mensen in Loppem en de regio. Zo kan het stadion ook beter getegreerd worden in de groene gordel en wordt de bestaande handel niet ontwricht.”

Wordt het alternatief van een privaatpublieke samenwerking nog echt overwogen ? De overheid zou een beurshal kunnen integreren in het stadion…

Patrick Moenaert : “Dat zal moeten blijken uit de concrete informatie die we krijgen van de Vlaamse Regering. Nu is het onduidelijk waar het winkelcomplex en het stadion precies komt. Als de Vlaamse Regering stelt dat het winkelcomplex aan de Oostkampse Baan (dus Loppem) komt, zie ik Brugge daar geen enkele euro in investeren.”

“Wat de Beurshalle betreft, heeft de Brugse gemeenteraad beslist dat dit aan de achterkant van het station komt. Om dergelijke grote projecten te realiseren, moet men consequent n lijn volgen. Als men elke zes maanden van gedacht verandert, ik verwijs dan bijvoorbeeld naar de recente ontwikkelingen rond Seine Schelde West, dan speelt men met de toekomst van onze stad en regio. Voor ons bestuur komt de nieuwe Beurshalle dus aan de achterkant van het station. Diegenen die de Beurshalle als winstgevend en dus als medefinanciering van een stadion voorstellen, nemen hun dromen voor werkelijkheid.”

Filips Dhondt : “Het winkelcentrum is nog steeds, na jaren van studies en alternatieven, het enige realistisch, duurzaam en haalbaar financieringsmiddel dat op tafel ligt. Het winkelcentrum komt er dus in ieder geval. Bijkomende functies zijn mogelijk op de grotere site waarop het stadion komt. Maar die bijkomende functies zullen nooit voor de nodige sluitende financiering zorgen.” (Stefan Vankerkhoven)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 29 mei 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier