Brugge heeft WK niet nodig om extra volk te lokken

Redactie KW

Als Brugge gaststad wordt tijdens het WK voetbal in 2018, dan zal dat vooral een prestigezaak zijn. Economisch gezien heeft de stad zo’n deelname aan het WK niet nodig. Dat zeggen onderzoekers van het Itinera-instituut, een onafhankelijke denktank, die de kandidatuur tegen het licht hield. Burgemeester Moenaert heeft altijd gezegd dat het nieuwe stadion in Brugge er maar komt, ALS Brugge WK-gaststad is. De Vlaamse overheid gaat er in z’n analyse van uit dat het stadion al is gebouwd.

Brugs burgemeester Moenaert stelde een nieuwe promowagen voor, die z’n stad overal in Vlaanderen voorstelt als gaststad tijdens het WK voetbal in 2018. Volgens de stad zou dat goed zijn voor de internationale uitstraling. Een onafhankelijk onderzoek door Itinera spreekt dat tegen. “Voor Brugge zou het in de eerste plaats om een prestigeproject gaan”, zegt Brieuc Van Damme van Itinera Institute. “Omdat Brugge al heel veel toeristen ontvangt in de zomer, de bezettingsgraad van de Brugse hotels ligt al boven de 80%, en dus zou er een verdringingseffect kunnen zijn. Mensen die express niet naar hier komen, omdat het WK er is. Omdat ze vrezen voor teveel drukte en te dure prijzen in de horeca, ook eventueel zelfs meer vandalisme”.

Nieuw stadion

Ook het argument als zou het WK, en de voorafgaande bouw van het nieuwe stadion in het Chartreusegebied, voor meer jobs zorgen, gaat niet op. Om het WK in heel Vlaanderen economisch verantwoord te houden, zegt Itinera dat er minder stadions nodig zijn, dan nu gepland. De infrastructuur van onze stadions is namelijk veel minder goed dan in Nederland, en dus zullen de aanpassingskosten hier veel hoger liggen.

“Het Planbureau gaat er bovendien van uit dat het stadion van Club al gebouwd zou zijn, dus voor de belastingbetaler kost het in dat plan om 0 euro. In die zin heeft Brugge dan weer een goed argument om het WK naar hier te halen, want de kost voor de belastingbetaler zou dus 0 zijn”, zegt Brieuc Van Damme. Wat op zich dan weer opmerkelijk is, want burgemeester Moenaert heeft altijd gezegd dat het nieuwe stadion er komt, ALS Brugge zeker gaststad wordt in 2018.

Privégeld

De overheid gaat er dan ook vanuit dat er heel wat privégeld op tafel komt. Iets wat ze in Brugge al vijf jaar proberen, zonder veel succes tot nu toe. “Daarom is er ook een slimme investeringsstrategie nodig, en mogen we niet hals over kop het WK willen binnenhalen. Als het teveel kost, wel dan laten we het beter aan onze neus voorbijgaan”, zegt Van Damme.

Begin december beslist de FIFA welk land het WK in 2018 mag organiseren. (MD)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier