Brugge heeft plan B klaar voor uitbreiding Groeningemuseum

Redactie KW

Brugge zoekt een oplossing om het Groeningemuseum uit te breiden zodat de Vlaamse primitieven er permanent kunnen blijven hangen. Nu moeten deze topstukken af en toe plaats ruimen voor tijdelijke tentoonstellingen. Bezoekers die net omwille van de Vlaamse primitieven naar Brugge komen, zijn dan ontgoocheld. De tuin van het vlak bijgelegen Sint-Andreasinstituut was een optie om uit te breiden maar sinds vorige week is die piste definitief opgeborgen. Maar er is een plan B.

Het Groeningemuseum in Brugge krijgt bezoekers van over de hele wereld om deze meesterwerken van de Vlaamse Primitieven te bewonderen. Maar af en toe moeten de werken weg voor tijdelijke tentoonstellingen en dat zorgt voor tandengeknars. De stad zoekt daarom extra tentoonstellingsruimte. De tuin van de Sint-Andreasschool vlakbij is na protest en nieuwe berekeningen sinds vorige week geen optie meer.

Volgens kandidaat-burgemeester ligt de oplossing in het KTA in het Gentpoortkwartier. De technische school verhuist binnenkort naar de Rijselstraat in Sint-Michiels. Plaats genoeg daar voor een nieuwe tentoonstellingsruimte.

Gouden driehoek

Als het project voldoende steun krijgt kunnen de werken snel starten en kan er over een paar jaar een nieuwe cultuurtempel staan. De beschermde kapel van het passantenhuis van Nazareth en het nu bouwvallige Magdalenahospice kunnen er dan deel van uitmaken. De site ligt ook op wandelafstand van het Groeningemuseum. De Brugse gouden driehoek krijgt meteen een verlengstuk.

(K.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Brugge heeft plan B klaar voor uitbreiding Groeningemuseum

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier