Brugge en Vlaams Gewest kopen 13,75 hectare Lappersfortbos

Redactie KW

Het Brugse stadsbestuur en het Vlaams Gewest hebben een akkoord bereikt over de aankoop van 13,75 hectare Lappersfortbos. Het gaat om 8,9 hectare parkgebied en 4,85 hectare KMO-zone. Brugge en het Vlaams Gewest gaan elk de helft betalen.

De aankoop wordt op 1,365.915 euro geschat. Het Lappersfortbos werd in 2002 bekend toen het door ondermeer milieuactivisten werd bezet. De nieuwe eigenaars engageren zich om ook het deel KMO-zone om te vormen tot parkgebied.

Het Lappersfortbos in Brugge wordt begrensd door het Kanaal Gent-Brugge, het industrieterrein Ten Briele met ondermeer Bombardier Transportation en de spoorweg Gent-Brugge. Het gaat om een moerassig stuk groen dat deel uitmaakt van de groene gordel om de stad. In 2002 bezetten een aantal jongeren het bos uit protest tegen de gedeeltelijke inname als KMO-zone (4,85 hectare) en industriegebied (3,5 hectare). Aan de bezetting kwam een einde met een politieoptreden toen bleek dat ook vreemdelingen zich in het bos verschansten.

Het Lappersfortbos is steeds een symbooldossier gebleven. Daarom zag de eigenaar af van de realisatie van de KMO-zone. Die zone bevindt zich in het meest moerassige gebied van het bos. Eerder werd voor het parkgebied al een huur en beheersovereenkomst gemaakt tussen de eigenaar en het Vlaams Gewest. Nu krijgen Brugge en het Vlaamse Gewest de kans om het bos, met uitzondering van de 3,5 hectare industriezone, te kopen.

Volgens burgemeester Patrick Moenaert (CD²V) maakt de aankoop ook de realisatie mogelijk van de verbreding van de Vaartdijkstraat naast het bos. De verbreding moet een nieuwe toeleveringsweg voor de bedrijven op Ten Briele mogelijk maken. Nu verloopt de bevoorrading door de woonkern van Sint-Michiels.

De bouwaanvragen voor bedrijven op de 3,5 hectare industriezone zijn volgens de burgemeester al een tijdje binnen. Binnenkort worden ze behandeld.

Het Groene Gordelfront heeft maandagmorgen al gemeld voort te gaan in het verzet tegen de kap van elke boom in het Lappersfortbos. Burgemeester Patrick Moenaert vindt de kritiek van het Groene Gordelfront onterecht. Hij wijst erop dat het aandeel openbaar groen op Brugs grondgebied sinds 1993 van 256 naar 311 hectare is gestegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier