Brugge en Oostende maken ruimte voor opvang daklozen

Redactie KW

Brugge en Oostende maken ruimte vrij voor de opvang van daklozen tijdens de winter. In Brugge maakt het initiatief deel uit van het winterweerplan. Dat startte maandag maar het probleem was volgens OCMW-voorzitter Frank Vandevoorde (sp.a) toen nog niet acuut. Ruimte voor de opvang van asielzoekers is er in Brugge niet meer.

Oostende start dinsdag met nachtopvang. Er is plaats voor twintig daklozen en als er ruimte vrij is ook voor maximum twee asielzoekers. Daarmee wil OCMW-voorzitter Franky De Block (sp.a) waken over de leefbaarheid van het initiatief. Hij klaagt intussen de besluiteloosheid van de hogere overheid aan inzake het asielbeleid. “We organiseren onze nachtopvang met gezond verstand”, beklemtoont Franky De Block.

“Vorig jaar werd de opvang voorzien door het CAW. Uit hun ervaring hebben we geleerd om ook rekening te houden met de samenlevingsproblematiek. Daarom zal de opvang van asielzoekers beperkt zijn. Het probleem van de asielzoekers in Oostende is trouwens benauwelijk. Ik klaag aan dat België een opendeurland is voor asielzoekers door de besluiteloosheid van de hogere overheid. Zij schuift daarenboven het probleem door naar lokale overheden.”

Intussen is er voor West-Vlaamse daklozen ruimte gemaakt in de Marinebasis in Zeebrugge. De OCMW’s kunnen er mensen onderdak bieden als hun eigen capaciteit volzet is. De gemeenten moeten het vervoer organiseren en ook voor permanente begeleiding zorgen. “Ik noem dit een lege doos want de OCMW’s moeten voor alles zorgen”, zegt De Block.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier