Brugge, één jaar na de gemeenteraadsverkiezingen: nog niet veel veranderd

Redactie KW

Vandaag exact één jaar geleden trokken we met z’n allen naar de stembus, om een nieuw gemeentebestuur te kiezen. Dat zorgde, in een aantal steden en gemeenten, voor een heuse omwenteling.

In Brugge bijvoorbeeld, waar Renaat Landuyt er, na een heuse thriller, nipt in slaagde om de CD&V na 18 jaar de burgemeesterssjerp afhandig te maken. Maar is er nu veel veranderd, in dat ene jaar?

Burgemeester Renaat Landuyt: “Ik zou mezelf niet durven beoordelen na één jaar. Ik weet alleen dat het een druk jaar is geworden, en dat het allemaal erg snel is gebeurd. Sinds die thrillernacht is het leven wel wat drukker geworden. De stad wordt een stukje je huis, waar je voortdurend bezorgd rondloopt of alles nog wel ok is.”

Hoge verwachtingen

De verwachtingen waren vanaf 15 oktober hooggespannen. Brugge kon wel een frisse wind gebruiken, klonk het zowat overal. Maar algauw kregen Landuyt en z’n ploeg ook kritiek. Te traag, te weinig communicatie. De Bruggelingen reageren lauw. Ze hebben nog niet veel verandering gemerkt, zeggen ze, maar ze vragen zich ook af of dat wel nodig is.

“Wat we dit jaar gedaan hebben, is vooral erg intern gewerkt. Verandering van administratie, verandering van werkmethodes. En vele dossiers voorbereid. Het is niet snelsnel dat we iets willen doen. Ik ga dat op mijn manier doen, zoals ik al mijn hele carrière werk. Rustig de dossiers bestuderen, en als er een dossier klaar is, er dan mee naar buitenkomen. Het zijn de resultaten die voor zichzelf zullen spreken, binnen een paar jaar.”

Patrick Moenaert is intussen aan de slag bij Binnenvaart Vlaanderen en was niet bereikbaar voor commentaar op het parcours van zijn opvolger.

(MD/BS)

Brugge, één jaar na de gemeenteraadsverkiezingen: nog niet veel veranderd

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier