Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde breidt uit en lanceert nieuw biertje

11/02/11 om 09:09 - Bijgewerkt om 09:09

Bron: Kw

Vorig weekend werden vier nieuwe grote brouwketels geïnstalleerd bij Helbig op industriezone De Leite. De brouwerij in het aluminiumbedrijf brengt in maart ook een vierde product op de markt. „Hopelijk mogen we ons in de toekomst ook het officieel Oostkamps bier noemen", duimt zaakvoerder/brouwer Luc Vermeersch.

Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde breidt uit en lanceert nieuw biertje

Tot voor kort beschikte de brouwerij over een brouwketel van 850 liter waarin gewoonlijk brouwsels van 500 liter (tweemaal na elkaar) werden gemaakt. Nu komt daar verandering in. Vorig weekend werden er vier nieuwe tanks geïnstalleerd voor productie en opslag. Daarmee wordt de capaciteit verhoogd naar maximaal 4250 liter per maand. Luc droomt dan ook al hardop van export naar landen zoals Italië, Brazilië en de Verenigde Staten. „Er is veel buitenlandse interesse voor Belgische bieren", weet hij. „Toch willen we een kleine artisanale brouwerij blijven. We brouwen slechts één keer per maand. Ondertussen hebben we wel al drie bieren op de markt : Femme Fatale, Bon Homme en Enfant Terriple - met een fijne verwijzing naar 'triple' uiteraard. Alle bieren zijn van hoge gisting, met nagisting in de fles."

Nieuw bier

Volgende maand wordt er een nieuw bier gelanceerd. Dat gebeurt op Zythos in Sint-Niklaas, het grootste bierfestival van België. Het biertje zal Ma Mère Spéciale heten. Alweer een woordspeling van de creatieve zaakvoerder. Amère komt uit het Frans en betekent 'bitter'. Het biertje krijgt 'bitter goud' mee als label : Amère dorée. Er wordt gebotteld bij brouwerij Strubbe in Ichtegem, waar ook de Oostkampse Wittoen gebrouwen wordt. „Eigenlijk vind ik het doodjammer dat wij als enige echte Oostkampse brouwerij niet voor het Oostkampse bier mogen zorgen bij officiële gelegenheden", besluit hij met een kritische noot. „Dat zou een ongelooflijke boost kunnen geven aan onze brouwerij. Toch laten we het niet aan ons hart komen. Ons bedrijf wil vooral een hartige ontmoetingsplaats zijn en met de uitbreiding van de brouwerij is een nieuwe stap in de goede richting gezet."

(PH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Torhout)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Recentste nieuwsoverzicht

Ongevallen

Meer ongevallen »

Criminaliteit

Meer criminaliteit »


Economie

Meer economie »

Politiek

Meer politiek »


Cultuur en Media

Meer cultuur en media »