Broodthaers op fotofestival van Knokke-Heist

Het Internationaal Fotofestival, dat als thema koos voor de relatie tussen stilstaand en bewegend beeld, brengt verschillende expo's op verschillende locaties in Knokke-Heist.
Redactie KW

Het fotofestival van Knokke-Heist pakt uit met een bijzondere tentoonstelling van Marcel Broodthaers. De expo toont vooral foto’s, diamontages en films van de Brusselse dichter-kunstenaar. De weduwe van de kunstenaar kwam vanmiddag zelf tekst en uitleg geven.

“Texte et photos”in het Cultureel centrum Scharpoord in Knokke-Heist toont minder bekend werk van Marcel Broodthaers. De dichter kunstenaar werd vooral bekend met zijn mosselpot. De cruciale rol die hij speelde in de ontwikkeling van de fotografie en de film wordt vaak onderschat. “Dit werk heet La Soupe de Daquerre. Dat was de uitvinder van de fotografie. Als hij dat werk zo noemt dan betekent dat volgens mij dat hij denkt: Waar gaat het naartoe met de fotografie?”, zegt Maria Gilissen, weduwe van Marcel Broodthaers.

Marcel Broodthaers noemde zichzelf een Belg met een Franse opvoeding en Franse cultuur met een Vlaams karakter en een Vlaamse naam. Hij maakte foto’s voor kranten en fotografeerde ook bekende personen onder wie Magritte. De kunstenaar had het tijdens zijn leven niet altijd even breed. Zijn fototoestel moest hij zelfs verpanden. Maar toch bleef hij ergens wel optimist.

De tentoonstelling over Marcel Broodthaers in het Cultuurcentrum van Knokke-Heist loopt nog tot 7 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier