Bronzen Sint-Jacobsschelpen in de grond wijzen weg pelgrimsroute

Redactie KW

In het hartje van Brugge liggen voortaan bronzen sint-jacobsschelpen op de grond. De schelpen zijn een onderdeel van de pelgrimsroute Via Brugensis. De route start aan Sluis en leidt naar Santiago de Compestela. Het Vlaamse Genootschap van Santiago de Compostela wil zo de oude pelgrimsroutes door België weer in kaart brengen.

Wie in de Brugse binnenstad op een bronzen schelp trapt, bevindt zich op de route naar Santiago de Compostela. De route gaat terug naar een oude pelgrimsroute vanuit Brugge die dateert uit de veertiende eeuw. De huidige route is geen reconstructie van de middeleeuwse route, maar gaat wel langs historisch belangrijke plaatsen.

“We vertrekken vanuit de Zwinstreek. Via Hoeke gaat het naar Brugge,” zegt schepen van toerisme Jean-Marie Bogaert. “Door de binnenstad naar de Sint-Jacobskerk. Via het Zand en het station naar Sint-Michiels en dan zuidwaarts naar Zevekerken, Sebourg in Frankrijk en dan zo naar Santiago.”

De route maakt gebruik van de wit-rood bewegwijzerde GR-paden. Alleen in de historische binnenstad van Brugge tonen schelpen de weg. Zondag worden in Brugge een honderdtal pelgrims verwacht naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela.

“Het genootschap viert dat met een kerkenpad. Dat is een eenmalig pad waarbij alle Sint-Jacobskerken in Vlaanderen met mekaar verbonden worden. In totaal zijn er 38 etappes.”

Het genootschap wil met het kerkenpad de belangstelling opwekken voor het patrimonium van de Sint jacobskerken.

Meer hierover in het Focusnieuws vanaf 18u00 en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier