Broeder zou in jaren 70 kinderen misbruikt hebben in Kortrijkse basisschool

Redactie KW

Nadat eerder bekend raakte dat een lekenopvoeder van de abdijschool van Zevenkerken jarenlang leerlingen seksueel heeft misbruikt, duikt er een nieuw verhaal op, dit keer in Kortrijk. Daar zou een broeder gelijkaardige feiten gepleegd hebben in een basisschool.

Eén slachtoffer van de man meldde zich bij de intussen opgedoekte commissie Adriaenssens en nam contact op met de De Pleinschool, het toenmalig Sint-Jozefsinstituut. Op vraag van het slachtoffer verspreidt de school nu een brief (zie foto)

De feiten gebeurden in de basisschool van het Sint-Jozefsinstituut, op de plaats waar zich nu de campus Groeningekant van de Pleinschool bevindt. De broeder gaf er in de jaren 70 les in het eerste leerjaar en woonde tot vorig jaar nog naast de school. Hij stond bij iedereen bekend als een erg sympathiek man. Een slachtoffer heeft de school nu op de traumatische feiten gewezen. Het nieuws sloeg in als een bom.

Joviaal

Geert Timperman (De Pleinschool): “Iedereen die broeder Frans kent, kent hem als een zeer joviaal iemand. Geen mens die dacht dat het een pedofiel was. Het is zo dat het slachtoffer gevraagd heeft om daar openlijk over te communiceren Uit het rapport Adriaenssens blijkt ook dat de eerste nood van slachtoffers erkenning is en dat kan niet als de feiten niet bekend is. We roepen dan ook andere slachtoffers om zich te melden.”

Net verhuisd

De broeder verbleef tot enkele dagen geleden in een rusthuis in Kortrijk. Door de feiten die nu aan het licht komen, is hij verhuisd.

(KB/BS)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 1 oktober en in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier