Britten ontdekken na Ieper nu ook Diksmuide en Nieuwpoort

Redactie KW

Westhoekgemeenten en organisaties op de World Travel Market in Londen sluiten de week wellicht succesvol af.

De komende vier jaar staat zowat alles in de Westhoek in het teken van Honderd Jaar Grote Oorlog. Steden en gemeenten uit onze regio hebben in Londen de kans om hun programma voor te stellen aan de wereldwijde reissector. En misschien nog meer. “We moeten deze gelegenheid te baat nemen om de regio iets breder te plaatsen. We profileren onszelf als hoofdstad van het goede leven en eetcultuur. Ik denk dat we dat na 2018 moeten aanhouden, en dat we daar best nu al mee beginnen”, zegt schepen van Toerisme Jurgen Vanlerberghe van Poperinge.

Diksmuide & Nieuwpoort

De klassiekers zoals Ieper met In Flanders Fields hebben in Londen hun plaats, maar voor de regio’s Diksmuide en Nieuwpoort betekent hun aanwezigheid wellicht de doorbraak op de Britse markt. Peter Demaree van Toerisme Diksmuide : “De Engelsen hebben bij ons niet gevochten destijds dus daarom is er geen traditie om tot bij ons te komen. Maar de interesse groeit nu, het is wat mystiek en iets nieuws brengen is altijd een goeie zaak”.

“Nieuwpoort heeft die eerste plaats in de Wereldoorlog”, zegt Patrick Vanleene van Toerisme Nieuwpoort. “Daar begint het, geografisch en in zekere zin ook historisch want het is in Nieuwpoort dat die Duitse invasie in België voor het eerst tot staan is gebracht. En dat betekent dat die loopgravenoorlog bij ons is begonnen. Wij zijn dus een beginpunt en ik vind dat iemand die zich verdiept in de oorlogsgeschiedenis bij ons moet beginnen”.

Kust

De kust blijkt een grote afwezige op de World Travel Market, al pikken enkele steden toch in op de herdenkingen vanaf volgend jaar. Els Goethals van Toerisme Oostende : “In de Westhoek is er misschien een tekort aan groepsaccommodatie. Daar kunnen wij met Oostende op aanvullen met een eigen programma en excursies”.

(J.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier