Britse toerist schenkt missaal aan Sint-Maartenskathedraal

Redactie KW

Een Britse toerist heeft een missaal of misboek uit 1765 teruggebracht naar de Ieperse Sint-Maartenskathedraal.

Het was door een soldaat meegenomen in 1917 uit de ruïnes van de vernielde kerk. Via een geschreven briefje dat in het missaal zat, is de naam van de Engelse soldaat die het missaal meenam, gekend. Het gaat om T.C. Wilson.

Tot 1973 bleef de geschiedenis van het missaal duister. In dat jaar werd de pro-kathedraal van Clifton, Bristol gedeconsacreerd, en bij de opkuis dook het missaal op. Hoe het daar kwam, weet niemand. De toenmalige pastoor gaf het boek aan een universiteitsbibliothecaris die op de parochie woonde, John Farrell. Na diens overlijden hield zijn weduwe het bij, en als zij overleed in 2003 kwam het terecht bij de jongste zoon Dominic Farrell. Hij besliste om het werk terug naar de plaats van oorsprong in Ieper te brengen.

De kerkraad heeft de man uitvoerig bedankt. De kerkeigendommen die occasioneel terugkeren, vullen voor een stukje de leemte op die ontstond na de vernieling van de kerk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bovendien getuigt dit missaal van de oorlogsgruwel en de invloed daarvan op vele getroffen families.

(P.L./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier