Bredene woedend over 2,8 miljoen euro brandweerkosten

Redactie KW

Bredene verzet zich tegen de afrekening van de brandweerkosten.

Alle West-Vlaamse gemeenten kregen onlangs een afrekening in de bus voor de brandweerkosten van 2006 tot 2010. Bredene verslikte zich in de som van 2,8 miljoen euro die nog moet worden betaald. De kustgemeente is van plan om zich met alle juridische middelen tegen dat bedrag te verzetten.

Via de brandweerbijdrage betalen kleinere gemeenten mee in de kosten van de centrumgemeenten voor de uitbouw van hun brandweerkorps. In ruil hiervoor vervult dit brandweerkorps een intergemeentelijke beschermingsfunctie. “Door slordig juridisch werk van de federale overheid is er sinds 2006 geen definitieve afrekening van de verschuldigde bijdragen meer. Gemeenten betaalden wel voorschotten, maar een definitieve afrekening bleef uit. De recente factuur van 2,8 miljoen euro gaat voorlopig om een voorstel. Bredene nam alvast een advocaat onder arm”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe.

“Begin 2013 werd de wet op de civiele bescherming gewijzigd, zodat er eindelijk opnieuw een eindafrekening van de brandweerkosten gemaakt zou worden. We vechten aan dat de federale overheid een wetswijziging doorvoerde die voor een kleine gemeente als Bredene erg verregaande gevolgen dreigt te hebben.”

Aanvechten voor Raad van State

De burgervader meent dat de federale overheid enkele fundamentele rechtsregels met de voeten heeft getreden. “Deze factuur dreigt ons hele meerjarenplan onderuit te halen. Het gaat bovendien voorlopig ook enkel maar over de periode tot 2010. Wij zullen deze bedragen mogelijk aanvechten voor de Raad van State”, aldus nog Steve Vandenberghe.

(JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier