Brandweerkazerne Elverdinge wordt verkocht aan Vrije Basisschool

Redactie KW

De voormalige brandweerkazerne van Elverdinge zal voor 56.000 euro worden verkocht aan de plaatselijke Vrije Basisschool. Dat besliste de Ieperse gemeenteraad maandagavond.

Van oppositiekant weerklonk echter felle kritiek : daar vindt men het ongehoord dat het gebouw niet openbaar wordt verkocht, wat volgens hen eerlijker zou zijn én beter voor de stadskas.

De kazerne, die al een tijdje leegstaat sinds de brandweervoorposten in de deelgemeenten zijn afgeschaft, staat op een perceel van 1 a 68 ca en dat is volgens de Ieperse bestuursmeeerderheid te klein voor andere ontwikkelingen.

De Vrije Basisschool Elverdinge-Brielen, die net naast de kazerne is gevestigd, kampt al vele jaren met plaatsproblemen. Het innemen van dit nevenliggende gebouw is voor hen dan ook een gedroomde kans en zou o.m. de inrichting van een refter toelaten.

Het stadsbestuur meent dan ook dat het gemeenschapsbelang (de school is de enige onderwijsinstelling in het dorp) hier voorgaat op het privé-belang en put daaruit de motivatie om af te wijken van de openbare verkoop, die nochtans de stelregel is.

Philip Bolle (SP.A) volgde die redenering echter niet en trok hard van leer : volgens hem is de verkoop zoals hij nu voorligt gewoonweg niet wettelijk : zo is er onvoldoende gemotiveerd waarom er niet openbaar wordt verkocht, het is nog niet zeker dat de vrije basisschool dit wel zal kunnen betalen, en het gebouw kan veel meer opbrengen.

Zo is er bijvoorbeeld al een schriftelijk bod van een echtpaar uit Elverdinge, dat 60.000 euro wil bieden. Bolle had ook nog bedenkingen bij het argument ‘gemeenschapsvoorziening’ : de vrije basisschool is voor hem nog altijd een privé-initiatief. En dat de kazerne te klein zou zijn om er bijvoorbeeld een dorps-ontmoetingscentrum van te maken, betwijfelde hij ook.

Ook Fabienne Dumortier (Open VLD) en Johan Sanders (Vlaams Belang) waren erg kritisch en vroegen onomwonden de openbare verkoop van het pand. Sanders stelde dan ook voor het agendapunt te verdagen.

Schepen Herman Baron (CD&V) verdedigde zich met hand en tand en toonde zich hierbij duidelijk een pleitbezorger voor de Elverdingse school. Hij gaf toe dat de school de nodige subsidie moet krijgen om het gebouw te kunnen betalen, maar hij was zeker dat dit in orde zou komen.

Burgmeester Luc Dehaene (CD&V) kwam finaal met het doorslaggevende argument op tafel : „Het gebouw is door het comité tot aankoop geschat op 54.500 euro. En het is de aankoopcommissaris zelf die ons heeft gesuggereerd om van de openbare verkoop af te wijken en het gebouw aan de school te verkopen. 56.000 euro is hierbij een goeie prijs”. (JRE)

Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 5 december 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier