Brandweerhervorming in laatste rechte lijn

Redactie KW

De brandweerhervorming zit in een laatste rechte lijn. Wellicht over iets meer dan een jaar moet de samenwerking tussen de verschillende korpsen een feit zijn. Het is wachten op een precieze startdatum van de minister van Binnenlandse Zaken. In onze provincie zullen er vier zones zijn: Oostende-Brugge, Kortrijk, Roeselare en de Westhoek.

De brandweerkazerne van Kortemark wordt door de hervorming één van de 25 posten in de brandweerzone Westhoek. Die zal één derde van de provincie bestrijken, tot zelfs in De Panne en 18 gemeenten omvatten. Een uitgestrekte en heel landelijke zone dus met tegen de duizend brandweermensen, van wie 950 vrijwilligers. Als sinds 2008 wordt hier achter de schermen de hervorming voorbereid. Zo is de zone logistiek en interventiematig in kaart gebracht en zijn de brandweermannen via een enquête bevraagd over ondermeer de werkdruk. Want de minister wil in de toekomst ook meer opleidingen organiseren voor brandweermensen. Maar in een korps met vooral vrijwilligers, blijkt dat niet evident.

Volgend voorjaar

In een laatste fase van de hervorming wordt er nu nog geschoven met materiaal en komt er één informaticasysteem voor de hele zone. En ook deze ultramoderne blusstraalpijpen zijn nieuw. Volgens de huidige planning moet de brandweerhervorming volgend voorjaar een feit zijn. Al is het nog wachten op een concreet startmoment van de bevoegde minister.

(T.N./A.D.)

Brandweerhervorming in laatste rechte lijn

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier