Brandweer Kortemark: “Hopelijk woensdag niet te veel regen”

Redactie KW

Het centrum van Kortemark is maandagavond nipt aan zware wateroverlast ontsnapt. Maar veel heeft het allemaal niet gescheeld. “We hopen hier met zijn allen dat de voorspelde regen voor woensdag niet met bakken uit de hemel valt, want de bodem is nu écht wel verzadigd”, aldus brandweercommandant Jackie Coopman.

Maandagnamiddag en -avond was het alle hens aan dek in Kortemark. Het brandweerkorps zette zo’n veertig manschappen in om enerzijds de bestaande dijk aan het bufferbekken te verhogen en anderzijds de woningen in de Stationsstraat, Tiende Linie-Regimentstraat, Nieuwstraat, Wilgenlaan, Motemeerslaan en ‘s Gravenwal van zandzakjes te voorzien. In juli 2005 waren deze straten na hevige regenval volledig blank komen te staan. Sommige bewoners moesten toen zelfs via rubberbootjes uit hun huizen geëvacueerd worden.

De schrik zat er maandag dan ook opnieuw goed in, ondanks de aanwezigheid intussen van een tweede bufferbekken. Beide bekkens waren intussen tot één grote plas herschapen en ook de statieput ernaast trad buiten de oevers. “Tot rond 23 uur zijn mijn mannen bezig geweest met zandzakjes leggen, daarna zijn ze nog kelders gaan uitpompen tot rond 3 uur ‘s nachts. Met de voorspelde regen van woensdag in het achterhoofd laten we de zandzakjes nog enkele dagen liggen.”

(FJA)

Meer over de wateroverlast in Kortemark en de regio nu vrijdag in De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier