Brandweer controleert slaapplaatsen van Oost-Europeanen in tuinbouwsector

Redactie KW

Ook in de tuinbouwsector hebben ze heel wat ervaring met Oost-Europeanen die hier komen werken. Meestal gaat het om Polen of Roemenen die tijdelijk als seizoenarbeider aan de slag gaan. Ze blijven dan ook slapen op het bedrijf, iets wat streng gecontroleerd wordt door de brandweer. Wij gingen langs bij tuinbouwer Geert Nys uit Woumen die aardbeien en prei kweekt.

Acht Poolse en Litouwse arbeiders zijn hier nu aan de slag, maar binnenkort zijn dat er 18, als het heel druk wordt. Ze helpen bij de teelt van aardbeien en prei. De seizoenwerkers blijven hier maanden aan één stuk en kunnen slapen op het bedrijf. Geert Nys liet hiervoor zelfs een moderne loods bouwen, met keuken, refter, douches en kamers. Zodat een dodelijk brand hier niet kan.

6000 seizoensarbeiders

Vaak betekent dat een flinke investering voor de tuinbouwer, maar die is noodzakelijk, zegt de Boerenbond. Het is dus niet zo dat de seizoensarbeiders minder kosten. Ze verdienen ook even veel als Belgen. In onze provincie zijn zo’n 6.000 seizoenarbeiders aan de slag. De meesten zijn Polen. De jongste jaren is hun aantal ongeveer gelijk gebleven.

(A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Brandweer controleert slaapplaatsen van Oost-Europeanen in tuinbouwsector

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier