Brand Pottelberg: “archeologisch verlies is relatief” (Vereniging Industriële Archeologie)

De Vlaamse Vereniging van Industriële Archeologie relativeert het archeologisch verlies van de brand op de Kortrijkse Pottelberg
Redactie KW

Een groot deel van het bouwcentrum Pottelberg in Kortrijk, waar afgelopen nacht een zware brand woedde, bestaat uit loodsen van een dakpannenfabriek die begin vorige eeuw gebouwd werd. Een deel ervan is intussen beschermd. Toch relativeert de Vlaamse Vereniging voor Industriële archeologie het verlies. Bij de renovatie in de jaren ’90 had de site al heel wat van haar authenticiteit verloren, zegt de Vereniging.

“De geschiedenis van de pannenbakkerij op de Pottelberg gaat terug tot 1850. De gebouwen zoals we ze nu kennen, dateren van de eerste helft van de vorige eeuw. De fabriek was toen toonaangevend,” zegt Adriaan Linters van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie.

Toch relativeert Linters nu het verlies. “Bij een eerdere brand in de jaren 70 ging al een deel van de waardevolle gebouwen in de vlammen op en ook bij de renovatie in de jaren 90 ging heel wat verloren, zoals de grote ringovens en de vormzalen.”

De oorzaak van de brand is nog niet gekend. Volgens de branddeskundige van het parket heeft de grote hitte van het vuur de sporen uitgewist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier