Brand in de kerk van Anzegem: één maand later

Redactie KW

Zondag is het één maand geleden dat de Sint-Janskerk van Anzegem in vlammen opging. Eind november en december worden cruciaal voor de toekomst van het gebouw of toch de muren die er nog staan.

Een bezoek aan de kerk leert alvast dat het nog altijd onveilig is door vallende brokstukken. Stormweer is uit den boze. Een uitgebrande kerk, de enorme preekstoel herleid tot een hoopje as, het oude orgel op het doksaal helemaal ten hemel gerezen en van het nieuwe rest alleen wat verhakkeld metaal, de gevallen dikke dakbalken treurend tussen de grijsheid van de kerkstoeltjes, de misboekjes waar net nog een glimpje groen van valt te herkennen, een overvliegende kauw op zoek naar een bruikbare nestgelegenheid, dat is het zowat, het interieur van het belangrijkste Anzegemse monument.

De vernieling is indrukwekkend, vooral als je naast je nog brokstukken naar beneden hoort komen en uit de kerk moet vluchten. Kerkbezoek bij stormweer, dat valt af te raden. De eerste opdracht wordt verder beveiligen en pas dan ruimen en misschien wel een bodemonderzoek naar sporen van de eerste Anzegemse ondergrondse kerk.

Cruciale weken

De komende weken worden cruciaal, geschiedenis hangt voor een groot deel af van toevallige beslissingen maar die worden toch best vermeden. Op 24 november heeft het college van burgemeester en schepenen een belangrijke vergadering met het bisdom en de kerkfabriek, op 9 december met de verantwoordelijken van Erfgoed. Om af te toetsen wat de inzichten zijn van de betrokken partijen en waar centen te vinden zijn. Tijdens een bezoek met verantwoordelijken van de kerkfabriek bleek al duidelijk dat zij ook te vinden zijn voor een opdeling van het gebouw, een openbare ruimte met eventueel plaats voor gemeentelijke administratie en een ontvangstruimte en een deel voorbehouden aan de religieuze gemeenschap. Eventueel met de mogelijkheid de ruimte volledig te benutten voor culturele activiteiten. Daarbij wordt ook gedacht aan nieuwe mogelijkheden voor de koninklijke muziekvereniging.

Heraanleg Kerkplein

Een belangrijke nevenvoorwaarde is dat het Kerkplein herbekeken wordt. Parkeren in de buurt van het gemeentehuis is een oud probleem, net als de bereikbaarheid van de woonblokken achter de kerk. Intercommunale Leiedal werd daarvoor aangesteld.

De komende weken volgt wellicht meer nieuws of toch zeker de komende jaren. Het is een dossier dat voor een heel dubbel gevoel zorgt. “Er kwam minder volk naar de kerk maar daartegenover rijst een nieuw gemeenschapsgevoel. “Wij blijven niet bij de pakken zitten”, klinkt het. Misschien maar goed dat er geen volksraadpleging komt, gewoon om te vermijden dat de keuze van de burger toch niet uitvoerbaar blijkt.

(WDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier