Brand bij werken aan pension Eden in de Bortierlaan

Redactie KW

Vanmiddag is bij renovatie- en afbraakwerken aan het voormalige pension Eden op de hoek van de Bortierlaan en de Zeekruisdoornweg in De Panne een zware dakbrand ontstaan bij slijpwerken.

Het historisch waardevol gebouw, het voormalige pension Eden, is gesitueerd in de Dumontwijk en heeft een geklasseerde zijgevel.

De brand woedde in een deel van het dak waar slijpwerken aan de gang waren, het vuur vond een gretige prooi in de oude isolatiematrialen en de roofing. Door de brand ontstond een hevige rookontwikkeling.

De brand werd bestreden vanop de grond omdat het onmogelijk was om met een ladderwagen in de nauwe straatjes, tot bij het gebouw te komen.

Omdat het dak reeds gedeeltelijk was afgebroken, was het gevaarlijk blussen voor de brandweermannen die van de bovenste verdieping de vlammen te lijf gingen. Ook vanuit een aanpalend zijstraatje werd er even geblust.

Het pension Eden word volledig ontmanteld, enkel de buitenmuren en een deel van de binnenbouw moet in de oorspronkelijke staat bewaard blijven.

Na restauratie en herinrichting zal het deelmaken van een prestigieus appartementencomplex dat het pension Eden met het hotel Regina-Maris moet verbinden.

Het dak waar het deze namiddag gebrand heeft was eveneens aan vernieuwing toe, en was reeds grotendeels afgebroken.

Het is nog niet geweten of de brand gevolgen zal hebben voor de verdere restauratiewerken aan het gebouw.

Aangezien het een gebouw in renovatie betrof en onbewoond was is het moeilijk inschatten wat de schade is die de brand heeft aangericht. (JT)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 23 oktober 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier