Brand bij Picanol

Redactie KW

Dinsdagavond heeft het gebrand bij weefmachineproducent Picanol in Ieper langs de K. Steverlyncklaan. De brand, die rond 22 uur ontstond, was niet goed zichtbaar van aan de straatkant, omdat die zich voordeed aan de achterkant van het terrein.

De brand ontstond in een verwarmingselement van een gasbrander. Er waren op dat moment geen medewerkers aanwezig. Het brandweerkorps van Ieper was snel aanwezig om de brand te blussen, en kon verhinderen dat het vuur oversloeg naar de gebouwen van Proferro.

De brandweer bleef ‘s nachts nog preventief nablussen. Het was een hevige uitslaande brand. Toen de Ieperse brandweer aankwam, was er achteraan één grote vuurzee.

“We hebben de nabije fabrieksmuur moeten afkoelen met water. We wisten eerst niet goed wat er aan het branden was, omdat er niemand van de firma aanwezig was die ons inlichtingen kon verstrekken. Toen het niet lukte met water, zijn we overgeschakeld op schuim. Binnen de tien minuten hadden we de brand toen onder controle. Vermoedelijk ontstond de brand door een chemische reactie van zwavelzuur, dat in contact kwam met metaal, waardoor er waterstof gevormd werd. Er kwamen ook zwaveldioxinedampen vrij”, zegt Paul Victoor van de brandweer.

Tijdens het blussen raakte één brandweerman licht gewond. Volgens de brandexpert van het parket van Ieper is de oorzaak van technische aard. “De schade valt redelijk mee”, aldus nog het parket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier