Bram Dehouck uit Heule wint tweede keer De Gouden Strop

Redactie KW

Bram Dehouck is voor de tweede keer de winnaar van De Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek. Hij wint de prijs voor zijn thriller “Een zomer zonder slaap”. Dehouck kreeg De Gouden Strop donderdagavond in Amsterdam uitgereikt tijdens de openingsavond van de Maand van het Spannende Boek.

Bram Dehouck is van Poperingse komaf, maar woonst sinds vorig jaar in Heule. Hij won de prijs ook in 2010, toen voor zijn debuutroman “De minzame moordenaar”. De Gouden Strop is goed voor 10.000 euro en een sculptuur van beeldhouwer Marianne van den Heuvel.

Verademing

‘Een zomer zonder slaap’ is een prachtig boek, een verademing”, stelde de jury. “En door de zwarte humor in zijn werk verfrist hij het genre van het spannende boek en is hij bezig een unieke plaats te veroveren in de Nederlandstalige misdaadliteratuur”. Dehouck heeft pas twee misdaadromans op zijn naam staan, die dus beide keren in de prijzen zijn gevallen.

Andere genomineerden

Voor De Gouden Strop waren nog vier andere boeken genomineerd: “Volmaakte verdwijning” van Derwent Christmas, “Blauwe sneeuw” van Nellie Mandel (pseudoniem van de Vlaming Guido Eekhaut), “De vriend” van Charles den Tex en “De vuurwerkramp van Harmen Saliger”, geschreven door Peter de Zwaan.

De Schaduwprijs, de bekroning voor het beste spannende debuut, gaat dit jaar ook naar Vlaanderen en is gewonnen door Kevin Valgaeren (1979) met “De ziener”. “Het is geschreven in een rijke en zorgvuldige taal, in een bedrieglijk gewone stijl”, aldus de jury.

(Belga, foto a-MD, De Geus)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier