Bram Dehouck genomineerd voor de Gouden Strop

Redactie KW

Misdaadauteur Bram Dehouck uit Heule is geselecteerd voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller. Ook Leuvenaar Nellie Mandel hoort bij de vijf genomineerden.

Bram Dehouck (34) is afkomstig uit Poperinge en woont sinds 2011 met zijn vriendin Dorothee in Heule. Eerder dat jaar belandde zijn tweede misdaadroman ‘Een zomer zonder slaap’ in de rekken. Het boek gaat over slager Herman Bracke en diens slapeloosheid. Die wordt getriggerd door de komst van grote windmolens in Blaashoek, een vredig maar winderig dorp. Uit Hermans insomnia volgt een reeks bloedstollende gebeurtenissen.

Naast Dehouck staat nog een Vlaming op de shortlist van de vijf genomineerden voor de Gouden Strop. Nellie Mandel (a.k.a. Guido Eekhaut) uit Leuven maakt met zijn boek ‘Blauwe sneeuw’ eveneens kans om met de prijs te gaan lopen. De winnaar van de Gouden Strop ontvangt een cheque van 10.000 euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.

Verfilming

Bram Dehouck won in 2010 met zijn debuutroman ‘De minzame moordenaar’ al eens de Gouden Strop. Tezelfdertijd rijfde hij ook de Schaduwprijs binnen, de prijs voor beste spannende Nederlandstalige debuutroman. Geen enkele auteur deed hem dat ooit voor. Ondertussen raakte ook bekend dat ‘Een zomer zonder slaap’ zo goed als zeker wordt verfilmd. Shooting Star Filmcompany uit Nederland heeft een optie genomen op de filmrechten. Regisseur zou de Nederlandse kortfilmmaker Tallulah Schwab worden.

De Gouden Strop wordt uitgereikt tijdens de Avond van het Spannende Boek, de openingsavond van ‘Juni – Maand van het Spannende Boek’. Deze vindt plaats op donderdag 31 mei in Felix Meritis langs de Keizersgracht in Amsterdam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier