Braakliggende gronden in Tielt worden een pak duurder

Redactie KW

Wie voortaan een stuk bouwgrond zomaar onbebouwd laat in Tielt zal in de toekomst een pak meer moeten betalen, dat maakte schepen Simon Bekaert (SP.A) bekend tijdens de gemeenteraadscommissie Financiën. De prijzen stijgen voor sommige percelen zelfs met meer dan de helft.

Wie één perceel heeft betaalt daarvoor voortaan 0,5 euro per vierkante meter tijdens het eerste jaar, terwijl dat vandaag nog maar 0,3 euro is. Vanaf het tweede jaar stijgt dat naar 0,75 euro en vanaf jaar drie betaal je één euro per vierkante meter braakliggende grond. Voor wie meerdere percelen heeft komen daar nog een pak procenten bij, vanaf het zevende perceel bijvoorbeeld stijgen de prijzen met 30 procent.

Ook de achterpoortjes worden gesloten. Wie voortaan schapen laat grazen of aardappelen aanplant op de braakliggende grond wordt niet meer vrijgesteld en ook wie ingenieuze constructies opzet met vennootschappen ontkomt niet meer. Enkel wie een stuk grond koopt voor zijn kinderen krijgt nog vijf jaar vrijstelling.

“We geven toe, we zijn met deze nieuwe belasting een pak strenger geworden”, zegt Simon Bekaert. “Maar we willen nu eenmaal dat de braakliggende grond sneller op de markt komt. Nu worden die gronden alleen maar achter gehouden om er uiteindelijk een hogere prijs voor te krijgen. Ze manipuleren hiermee de wet van vraag en aanbod en dat terwijl we een pak uitbreidingsgebieden hebben die we niet mogen aansnijden zolang de braakliggende gronden in het centrum niet verkocht zijn. Dat is frustrerend, zeker als je ziet dat vandaag grond verkocht wordt aan 310 euro per vierkante meter. Ik vind dat niet meer normaal.”

(RDC)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier