Bovekerkenaars gaan iedere week ijsberen in Oostduinkerke

Redactie KW

Onlangs lazen we in een dagblad dat het ijsberenseizoen in Siberië terug begonnen was. Rijkelijk laat, dachten we hier, als je dat vergelijkt met ‘onze’ ijsberenclub in Bovekerke. Tijd om hen eens op te zoeken, die drie stoere Bovekerkenaars die wekelijks, warm of koud, onweer, regen of sneeuw, de kusten van Oostduinkerke bestrijden:

De Bovekerkse ijsberenclub bestaat uit Pol Vindevogel (47), Ignace Mispelon (51) en Marleen Debackere (48). De drie Bovekerkenaars iedere week van het jaar, op vrijdagavond in de zomer en op zaterdagnamiddag in de winter, gaan ijsberen naar Oostduinkerke.

Waarom net die kuststad ? “Oostduinkerke heeft een groot strand en er zijn geen golfbrekers”, aldus Pol. “Dat betekent dat er weinig stromingen zijn. En ten derde kunnen we onze auto vlakbij het strand parkeren.”

De ijsberen denken er niet aan om een week over te slaan als de weersomstandigheden niet mee zitten. “We gaan altijd in groep, dat maakt een groot verschil”, legt Ignace uit. “Als je alleen zou gaan, zou je eerder opgeven. Zelfs als het sneeuwt, regent of hard waait, gaan we door. Het is wel veel lastiger als je de avond voordien te veel pinten hebt gedronken of te weinig hebt geslapen. Eigenlijk moet je ijsberen vóór een uitstap. Dat proberen we ook geregeld. Zo gaan we in de zomer meestal op vrijdagavond zwemmen om daarna met onze partners iets te eten langs de kust.” (Paul Cobbaert)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Torhout) van 18 december 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier