Bouwvergunning voor zonnepanelen sleept te lang aan (SP.a)

Redactie KW

Bruggelingen die zonnepanelen op hun dak willen plaatsen moeten vaak een half jaar op hun bouwvergunning wachten. Dat zegt de Brugse SP.a. De partij pleit ervoor om de aanvragen voor zonnepanelen sneller te verwerken. De Brugse reglementering moet ook dringend worden herbekeken.

De Vlaamse overheid wil zoveel mogelijk mensen overtuigen om zonnepanelen te plaatsen en doet dit via subsidie. Dankzij de groene stroomcertificaten is het tot het einde van het jaar erg voordelig om zonnepanelen te plaatsen. Maar in Brugge duurt het vaak maanden vooraleer de nodige bouwvergunning wordt afgeleverd. Wie nu dus zijn aanvraag doet, is nog net op tijd tegen het einde van het jaar. Dat duurt veel te lang zegt de SP.a.

“Een vergunning voor een zonnepaneel beschouwen als een gewone bouwvergunning en er evenveel tijd insteken is uit den boze,” zegt Renaat Landuyt. “Wij pleiten voor een termijn van 14 dagen, dat kan.”

De Brugse SP.a schepen Annick Lambrecht plaatste onlangs zelf zonnepanelen op het dak van haar woning. “Wij moeten het voorbeeld geven zeker op het concertgebouw. Niet alleen ecologisch, maar ook vanuit het winststandpunt. Het wint zichzelf terug bovendien moeten we aan de mensen tonen dat het de moeite waard is.”

De Brugse reglementering is verouderd en moet dringend worden herbekeken zegt de SP.a.

“In Brugge is er een reglementering dat bomen voorgaan op zonnepanelen,” zegt Lambrecht. “Dat moeten we herzien. Je kan bomen vervangen door laagstammige bomen. Het kan niet dat je geen panelen kan leggen door bomen.”

Uit de info-avonden die de SP.a in West-Vlaanderen organiseerde, blijkt dat nog heel wat mensen interesse hebben om zonnepanelen te leggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier